%0 Journal Article %T پاسخ ژنوتییپ‎های مختلف پنبه نسبت به شوری خاک در استان گلستان %J پژوهش های پنبه ایران %I موسسه تحقیقات پنبه کشور %Z 2345-5306 %A روشنی, قربانعلی %A قرنجیکی, عبدالرضا %A میرقاسمی, سید جلال %D 2014 %\ 10/23/2014 %V 2 %N 2 %P 13-26 %! پاسخ ژنوتییپ‎های مختلف پنبه نسبت به شوری خاک در استان گلستان %K استان گلستان؛ شوری خاک %K ژنوتیپ‎های پنبه %K عملکرد %R 10.22092/ijcr.2015.102021 %X شوری خاک یکی از عوامل مهم کاهش رشد و تولید محصولات زراعی است. سطح خاک‌های متاثر از نمک در کشور ما بسیار قابل توجه بوده و در اکثر این اراضی فقط کشت محصولات متحمل به شوری مثل پنبه مقدور می‎باشد. با این که پنبه نیز از گیاهان نسبتاً متحمل به شوری محسوب می‎شود، اما همانند سایر گیاهان با وجود تحمل نسبی در برابر شوری، تاثیر سوء شوری در ارقام و ژنوتیپ‎های مختلف یکسان نبوده و اختلاف در صفات رشدی و عملکرد مشاهده می‎شود. لذا، به منظور بررسی تاثیر شوری خاک بر صفات رشدی و مقایسه عملکرد 12 ژنوتیپ پنبه، آزمایشی در ایستگاه تحقیقات کشاورزی مزرعه نمونه انبار‎اُلوم در استان گلستان انجام شد. شوری خاک در زمان کشت 5/12 دسی‎زیمنس بر متر بود. نتایج نشان داد که شوری خاک تاثیر معنی‎داری بر صفات رشدی و عملکرد شامل درصد جوانه‎زنی، ارتفاع بوته، وزن غوزه، عملکرد چین اول، عملکرد چین دوم، عملکرد کل و درصد زودرسی محصول دارد. بیشترین درصد جوانه‎زنی در ژنوتیپ‎های شیرپان 539، چوکوروا و کیو28 مشاهده شد. در مقایسه میانگین داده‎ها، رقم تجاری ساحل دارای بلندترین ارتفاع بوته و سنگین‎ترین غوزه بود. هرچند در چین اول، ژنوتیپ شیرپان 539 بیشترین محصول را تولید نمود، اما با توجه به اختلاف قابل توجه محصول رقم گلستان در برداشت چین دوم، بیشترین عملکرد کل با رقم مذکور بدست آمد. زودرسی ژنوتیپ شیرپان 539 برتری زیادی نسبت به سایر ژنوتیپ‎ها داشت. با توجه به نتایج، ترویج و توسعه کشت رقم گلستان در خا‎ک‌های متاثر از نمک استان گلستان توصیه می‎شود. %U https://jcri.areeo.ac.ir/article_102021_f6ede99709c4ff2e2635649b6e0f2d7d.pdf